TULOILMA

Click to see this image bigger... Kiukaasta nouseva kuuma ilma sekoittuu parhaiten kylmään raittiiseen ilmaan, jos se tulee ylipaineella katosta kiukaan yläpuolelta tai kiukaan takaa seinästä vähintään 50 senttimetriä kiukaan yläpuolelta. Kun katosta putoava kylmä ilma sekoittuu nousevaan kuumaan ilmaan, saavat kylpijät riittävästi raitista ilmaa ja lisäksi saunan kattoon nouseva ilma jäähtyy sopivasti.

Click to see this image bigger... Saunaan tuleva raitis ilma on raskainta ilmaa saunassa. Jos se tulee muualta kuin kiukaan yläpuolelta, siitä on pelkkää haittaa. Se putoaa saunan lattialle ja leviää lattiaa pitkin poistoaukkoa kohti. Kylpijöiden hengitettäväksi nousee ainoastaan se ilmamäärä, jonka kiukaan läpi nouseva ilmavirtaus nostaa ylös. Kaikki muu ilma jää lattialle, jossa se synnyttää vedontunnetta ja jyrkän lämpötilaeron saunan ylä- ja alaosien välille sekä leviää pesuhuoneeseen. Kylmä ilma estää saunan alaosan kuivumisen ja aiheuttaa pahimmillaan hometta ja muuta mätänemistä.

Jos raittiin ilman tulo on lattian rajassa kiukaan takana, on tuloilma syytä johtaa putkella vähintään 50 senttiä kiukaan yläpuolelle. Jos se ei ole mahdollista, kannattaa tuloilma johtaa kiukaan alle ja vähentää ilmantuloa vastaamaan kiukaan läpi nousevaa ilmavirtausta, jotta vältyttäisiin lattiaa pitkin leviävältä kylmältä ilmalta.

Katosta tuleva ylipaineinen raitisilma on erityisesti sovelias uimahallien, hotellien ja muiden julkisten tilojen saunoissa, joissa kylpijät vaihtuvat alinomaa ja saunan ovi on auki vähän väliä. Kun saunan ovi aukaistaan, leviää saunasta lämmintä ilmaa pesuhuoneeseen sen sijaan, että saunaan tulisi kylmää ilmaa, kuten saunoissa, joissa ilmanvaihto perustuu poistoilman koneelliseen imuun tai saunan katossa olevaan painovoimaiseen ilmanpoistoon.

© SaunaSite, 1997


[Sisällysluettelo] [Pääsivu] [Poistoilma]