POISTOILMA

Click to see this image bigger... Jos raitis ilma tulee kiukaan yläpuolelta ylipaineella, ei tarvita erillistä poistoaukkoa, koska ylhäältä alas leviävä lämmin ilma poistuu viimeistään pesuhuoneen oven alla olevasta raosta ja samalla kuivaa ja lämmittää pesuhuonetta.

Mikäli erillinen poistoventtiili rakennetaan, on sen paras paikka lauteiden alla lattian rajassa. Kun kiukaasta nouseva kuuma ilma ei pääse pois muualta, joutuu se laskeutumaan poistoaukon tasolle eli lattialle asti. Tämä luo saunaan ylhäältä alas suuntautuvan lämpimän ilmavirtauksen ja minimoi saunan lämpötilaerot.

Monissa ohjeissa poistoaukko neuvotaan sijoittamaan lauteiden taakse ylä- ja alalauteiden väliselle korkeudelle. Tämä ei ole järkevää, koska poistoaukon korkeudelle syntyy saunaan jyrkkä lämpötilaero, koska lämmin ilma ei laskeudu poistoaukkoa alemmaksi. Jos poistoaukko on alalauteen yläpuolella, jalat "palelevat". Saunan ylläpito käy hankalaksi, sillä alalauteet eivät kuiva kunnolla, mikä voi aiheuttaa hajuhaittoja, mätänemistä ja hometta.

Click to see this image bigger... Jos saunassa on kiukaan päältä tuleva ylipaineinen raitisilma, ei saunan katonrajassa sijaitsevaa poistoa tarvita saunomisen aikana vaan sitä käytetään saunomisen jälkeiseen tuuletukseen ja kuivatukseen. Jos tuloilma tulee kiukaan alapuolelle, on katonrajassa oleva poistoventtiili ainoa keino lisätä kylpijöiden saamaa raitisilmamäärää, sillä katosta poistuva ilma korvaantuu lattialta nousevalla raittiilla ilmalla. Tällainen ilmastointi lisää radikaalisti saunan energiankulutusta ja voi aiheuttaa löylyn riittävyysongelmia.

© SaunaSite, 1997


[Sisällysluettelo] [Pääsivu] [Löyly tehostaa ilmastointia]