LÖYLY TEHOSTAA ILMASTOINTIA

Kun vesi höyrystyy, sen tilavuus 1.700 kertaistuu. Veden heitto kiukaalle synnyttää jonkinlaisen räjähdyksen, mikä työntää ilman tieltään. Kun kiukaasta nouseva höyry syrjäyttää ilman, syntyy kiukaaseen eräänlainen tyhjiö, joka täyttyy kiukaan imulla kiukaan alta ja sivuilta.

Click to see this image bigger... Löylyn heittäminen pakottaa saunailman kiertämään ja tuo uutta hapekasta ilma kylpijöiden hengitettäväksi. Löylyä heittämällä voidaan saunan ilmaa pumpata jatkuvaan liikkeeseen. Niinpä löylyn heiton lisääminen voi monessa tapauksessa riittää lisäämään kylpijöiden hapensaanti hyväksyttävälle tasolle. Kiukaan vaihto voi olla helpoin tapa lisätä saunailman hapekkuutta.

Puutteellisesti ilmastoituun saunaan kannattaa asentaa varaava kiuas, joka mahdollistaa matalamman saunalämpötilan ja antaa siten tilaa lisääntyvälle löylyn heitolle. Lisääntyvä löylyn heitto vaatii kiukaalta suurta kivitilaa tai tehon nostamista, jotta löylyjen riittävyys varmistuisi.

Saunassa on riittävästi happea perhekäyttöön, mutta seisova ilma ei tuo kaikkea happea kylpijöiden käyttöön. Lisääntyvä löylyheitto sekoittaa saunailmaa ja tuo lisää happea kylpijöille.

On kuitenkin syytää muistaa, että löyly ei tuo uutta happea saunaan vaan tehostaa olemassa olevan hapen hyväksikäyttöä. Jos saunominen jatkuu pitkään ja saunojia on paljon, niin ainoa ratkaisu on lisähapen tuonti saunaan.

Älykiuas -tyyppinen kiuas vähentää myös ilmastointiongelmia, koska puhallin kierrättää saunailmaa paljon tehokkaammin kuin pelkkä painovoimainen ilmankierto kiukaan läpi.

© SaunaSite, 1997


[Sisällysluettelo] [Pääsivu] [Ilmanvaihdon määrä]