KIUASKIVET

Kiuaskivien valinta riippuu kiuastyypistä ja kiukaan käytöstä. Puulla lämpiäviin kiukaisiin sopii parhaiten kivi, jolla on suuri lämmönvarauskapasiteetti, jotta kivet pysyisivät kuumina vielä pitkään palamisen loputtua.

Sähkökiukaiden osalta suuri lämmönvarauskapasiteetti ei ole niin tärkeää, koska vastukset lämmittävät kiviä koko ajan.

Jos jatkuvalämmitteinen kiuas on vajaatehoinen, on suuri lämmönvarauskapasiteetti paikallaan, jotta kiukaasta riittäisi puhtia kunnon löylyihin.

Jos teho on kohdallaan, ei lämmönvarauskapasiteetistä ole hyötyä ja kiukaassa voidaan käyttää pienemmän lämmönvarauskapasiteetin omaavia kiviä. Pienemmän lämmönvarauskapasiteetin omaavat kivet lämpiävät nopeammin ja säästävät energiaa. Nopeimmin lämpiävät vastikään markkinoille tulleet keraamiset kivet, jotka ovat lähes kolmanneksen nopeampia ja kevyempiä kuin tavalliset kiuaskivet.

Teoriassa paras kiuaskivi olisi ontto kivi, koko kivi luovuttaisi lämpöä ja koko kivi olisi kylmä, kun kylpeminen loppuu. Suuren lämmönvarauskapasiteetin omaavien, samoinkuin suurikokoisten kiuaskivien kanssa on ongelmana lämmön luovutus, eli kiukaan sisällä olevan lämmön siirtyminen kiukaan pintaan, kun pinta jäähtyy löylynheitosta. Tällaisiin kiviin jää aina jäljelle lämpöä kylpemisen päättyessä. Jos kivien lämpöä ei tarvitse säästää seuraaville saunojille, ei lämmönvarauskyvystä ole hyötyä.

Rankassa käytössä kuten uimahallisaunoissa kivien kestävyys on hyvin tärkeää. Tavalliset kiuaskivet kestävät 2-3 kuukautta, kun taas keraamiset kivet kestävät ainakin vuoden. Lisäksi keraamiset kivet ovat siistimpiä, koska ne eivät murennu soraksi kuten tavalliset kivet. Keraamiset kivet ovat monikertaisesti kalliimpia kuin tavalliset kivet, minkä vastapainona on parempi kestävyys , siisteys, ja energiansäästö, mikä vastaa 10-15 minuutin lämmitysaikaa kylpykertaa kohti.

Kivien kunnon valvonta on tärkeä osa saunan ylläpitoa, koska murenevat kivet tukkivat ilman virtaamisen kiukaan läpi. Kun virtaus vähenee, vastukset eivät saa riittävästi jäähdytystä ja niiden kestoikä lyhenee progressiivisesti niiden pintalämmön noustessa. Voidaan sanoa, että kivien vaihtamisen laiminlyöjä vaihtaa ahkerasti vastuksia, mikä on sekä työläänpää että erityisesti kalliimpaa kuin kivien vaihto.

Kivien tarkastuksen tulee olla määräaikaista, sillä päällimmäiset kivet näyttävät usein parempikuntoisilta, kuin niiden alla olevat kivet, joita rasittaa suuret lämmönvaihtelut: alhaalta hohkaa tuhat astetta ja päältä valuu vettä. Vaikka jatkuva lämmönvaihtelu laajentaa ja supistaa kiveä minimaalisen vähän, synnyttää se aina mikroskooppisen halkeaman, joka kasvaa ajan myötä ja johtaa lopulta kiven murenemiseen. Kun murentuneet kiven sirut tippuvat alaspäin, täyttävät ne kivien väliset kolot ja kiuas tukehtuu ja vastukset palavat.

Kivien asettelulla kiukaaseen ei ole oleellista merkitystä, koska kiukaan sisäiset lämpölaajenemiset ja supistumiset myllertävät huolellisenkin asettelun. Tärkeintä on, että kiuaskivet ovat samankokoisia, suuria tai pieniä mutta aina samankokoisia. Tämä siksi, että pienillä kivillä on taipumus hakeutua suurten kivien välisiin koloihin, jolloin ne tukkivat kiuasta, kuten murenevat kivet.

Useassa ohjeessa neuvotaan latomaan kivet siten että suuremmat kivet ovat alla ja pienemmät päällä. Tämä voi olla hyvä neuvo jatkuvalämmitteisille kiukaille, joissa on vähän kiviä. Se on huono neuvo, jos kivipönttö on korkea. Jos korkeassa kivikasassa asetetaan pienet kivet päälle, tippuvat ne aikaa myöten isojen kivien välisiin koloihin ja tukkivat kiukaan ilmavirtausta.

Uudet kiuaskivet on syytä pestä huolellisesti. Jos kiviä laitetaan uuden saunan kiukaasen ja kyseessä on varaava kiuas, johon menee paljon kiviä, ei pesukaan estä kivipölyä likaamasta saunan kattoa kiukaan yläpuolelta. Kivistä irtoaa aluksi aina likaa, koska kivien välissä höyrystyvä vesi laajenee 1.700 kertaiseksi ja on siten aikamoinen painepesuri. Irronnut nousee löylyn mukana kattoon ja likaa uudet paneelit. Likaantuminen voidaan välttää asettamalla harsomainen kangas kivien päälle ja heittämällä ensimmäiset löylyt kankaan läpi, jolloin kiukaasta nouseva lika jää kankaaseen.

© SaunaSite, 1997[Sisällysluettelo] [Pääsivu]