KIUAS

Suomalainen saunomisperinne perustuu runsaaseen löylynheittoon. Savusaunaa ja pönttökiuassaunaa pidetään parhaina saunoina. Yhteistä niille on seuraavat piirteet:

· Lämpö on varastoitu suureen kivimäärään
· Saunan lämpötila on varsin kohtuullinen, 60-80 astetta
· Lämmöntuntemusta säädellään runsaalla löylynheitolla

Click to see this image bigger... Oheisena on piirros viime vuosisadan savusaunasta: kiuas seisoi lattialla, leveä laude tai parvi oli korkealla katonrajassa ja sinne noustiin tikkaita pitkin. Saunassa ei ollut savupiippua, minkä vuoksi sauna oli täynnä savua lämmityksen aikana. Lämmityksen loputtua, ennen saunomista sauna oli tuuletettava läpikotaisin, mikä jäähdytti saunan 40-50 asteeseen.

Myös pönttökiukaalla saunottaessa saunomisen alkamislämpötila on alhainen, koska sauna ei lämpeä 40-50 astetta kuumemmaksi ennen löylyluukun avaamista. Alhainen saunalämpötila mahdollistaa runsaan löylynheiton ja saunomisen myötä kuumentuva sauna sallii jokaisen kylpijän ottaa sellaiset löylyt kuin itse haluaa.

Kiuas on saunan sydän. Ilman hyvää kiuasta ei ole hyviä löylyjä eikä myöskään hyvää saunaa, vaikka sauna muutoin olisi kuinka ylellinen tahansa. Löyly on saunan lämpötilan ja höyrystetyn veden yhdistelmä. Kaikissa perinteisissä saunoissa saunomislämpötila on niin alhainen, että löylynheitolle jää tilaa, joten hyvän saunan kiukaan on oltava sellainen, että löylyt eivät lopu, vaikka saunomislämpötila olisi alhainenkin.

Kuten lämpötila ja löyly luvussa selostetaan, ei kuumassa saunassa voi ottaa kosteita löylyjä, koska löylyjen kosteuden säilyttäminen edellyttää progressiivisesti lisääntyvää löylynheittoa, mikä puolestaan kuumentaa saunan sietämättömäksi.

Click to see this image bigger... Hyvän saunan edellytys on mahdollisuus runsaaseen löylynheittoon, mikä edellyttää saunalta kohtuullista lämpötilaa ja kiukaalta suurta löylykapasiteettia eli suurta kivimäärää. Jatkuvalämmitteisellä kiukaalla on vaikea saavuttaa hyviä löylyominaisuuksia. Se on kyllä mahdollista, kun saunaan mennään heti, kun sauna on "valmis" eli kiukaan kivet ovat kuumenneet, mutta sauna ei vielä ole polttavan kuuma. Jos saunominen myöhästyy tai sauna on pitkään kuuma, on hyviä löylyjä vaikea saada.

Ihmisten lämmönsietokyky vaihtelee paljon ja lisäksi päivät ovat erilaisia eli välillä riittää leppeät löylyt ja välillä on mukava kyyristellä polttavissa löylyissä.

Yleisesti ottaen miehet näyttävän ottavan kovemmat löylyt kuin naiset, aikuiset ottavat kovemmat löylyt kuin lapset, joiden lämmönsietokyky eli hikoilu lisääntyy iän myötä. Siksi on tärkeää, että saunassa on tarjolla riittävän laaja löylyjen kirjo erilaisille mieltymyksille.

Vain varaavalla kiukaalla löylyt onnistuvat aina. Varaavasta kiukaasta saa jokainen kylpijä mieleisensä löylyt. Varaavien kiukaiden varjopuoli on moninkertainen hinta. Saunaosaston rakentaminen maksaa helposti satatuhatta markkaa. Koska saunaosaston toimivuuden tärkein kriteeri on saunan löylyt, kannattaa lopettaa säästäminen väärässä paikassa. Kukaan ei kuvittele säästävänsä Mersunsa hinnasta asentamalla siihen Ladan moottorin, kuten saunassa tapahtuu.

Click to see this image bigger... Varaavat kiukaat ovat paljon turvallisempia kuin jatkuvalämmitteiset kiukaat. Varaava kiuas ei kuumenna saunaa polttavan kuumaksi. Kiuas on turvallinen myös kylpijöiden kannalta, sillä eristetty kiuas ei polta, vaikka sitä vasten horjahtaisi. Erityisesti pieniä lapsia ajatellen varaava kiuas on erityisen hyvä: sauna ei ole polttavan kuuma ja pienetkin lapset voi päästää saunaan ilman jatkuvaa valvontaa.

Varaavien kiukaiden energian kulutus on pienempi kuin jatkuvalämmitteisten kiukaiden, koska varaavalla kiukaalla varustetun saunan lämpötila voi olla alempi kuin jatkuvalämmitteisellä kiukaalla varustetun saunan lämpötila.

Erityisen suuri energiansäästö saavutetaan, jos saunan käyttö on jaksottaista, koska tällöin kiukaan löylyluukku voi olla suljettuna, jos saunassa ei ole kylpijöitä. Varaava kiuas kuluttaa sähköä luukku suljettuna 0,3-2,00 kW, mikä on murto-osa jatkuvalämmitteisen kiukaan 3-30 kilowatista. Joka päivä 12 tuntia käytössä olevalle kiukaalle 5 kilowatin säästö kulutuksessa merkitsee 50 pennin kilowattihinnan mukaan laskien 11.000 markan vuosisäästöä, joten kiukaan hankinnassa kannattaa ajatella muutakin kuin hankintahintaa.

Varaava kiuas säästää myös saunan paneeleita, koska sauna ei koskaan ole polttavan kuuma. Paneelien säästö on kaikkein suurinta silloin, kun saunan käyttö on jaksottaista. Jatkuvalämmitteisen kiukaan ongelma on saunan ylikuumeneminen saunan ollessa tyhjänä pitempiä aikoja. Tämä ylikuumeneminen on erityisen kuluttavaa paneeleille, jotka kuivuvat parissa vuodessa säleiksi.

Esimerkiksi kerrostalosaunoissa sekä sähkön että paneelien säästö on suuri käytettäessä varaavaa kiuasta. Jatkuvalämmitteinen kiuas ylikuumentaa saunaa saunavuorojen välillä ja erityisesti, jos joku jättää vuoronsa väliin. Varaavan kiukaan löylyluukku voi olla suljettuna vuorojen välillä, jolloin sauna ylikuumenemisen sijasta jäähtyy, sähköä ja paneeleita säästyy.

Nykyisin on markkinoilla erityyppisiä ja erihintaisia kiukaita seuraavasti:

Jatkuvalämmitteiset kiukaat Teho Hintahaarukka
Seinalle kiinnitettävä sähkökiuas 3-9 kW FIM 500-2.000
Lattialla seisova sähkökiuas 6-30 kW FIM 3.500-9.000
Puulämmitteinen kiuas - FIM 500-2.000
Varaavat kiukaat    
Varaava sähkökiuas, Heti ja Aina Valmis 3-6 kW FIM 3.500-5.000
Varaava sähkökiuas, Älykiuas 4-¸30 kW FIM 12.000-30.000
Varaava puukiuas, Aitokiuas - FIM 3.500-9.000© SaunaSite, 1997[Sisällysluettelo] [Pääsivu] [Saunan koko]