KUINKA RAKENNETAAN HYVÄ ISO SAUNA

Hyvän ison saunan rakentaminen on paljon vaikeampaa kuin hyvän pienen saunan rakentaminen. Hyvään saunaan ei ole yhtä viisastenkiveä, vaan se on monien samaan suuntaan vaikuttavien tekijöiden summa. Tässä listaa harkittavaksi.

Koko

Click to see this image bigger... Saunasta tehdään usein liian suuri. Näissä saunoissa on tehoton tilankäyttö. Kapeat lauteet kiertävät seiniä ja saunan keskellä on iso tyhjä tila. Kun vielä katto on korkealla lauteiden yläpuolella, saattaa saunan tilavuudesta puolet olla turhaa. Sauna mitoitetaan helposti maksimikylpijämäärän mukaan, vaikka sauna on harvoin täynnä. Oheisena on piirros sekä tehottomasta isosta saunasta että järkevämmin mitoitetusta saunasta, johon mahtuu sama määrä kylpijöitä.

Tehottomassa saunassa kiertää kapea laude pitkin seiniä ja tilaa on noin 20 kylpijälle.

Click to see this image bigger... Järkevästi mitoitetussa saunassa on leveät lauteet ja tilaa myös noin 20 kylpijälle. Saunoihin mahtuu saman verran kylpijöitä, koska kylpijät, jotka useasti kuuluvat samaan ryhmään, voivat istua leveillä lauteilla hieman limittäin kuten kuvassa.

Suurin ero saunoilla on silloin, kun niissä on vähemmän väkeä. Tehottomassa saunassa kylpijät istuvat edelleen kuin vessan pytyllä, kun taas järkevästi mitoitetussa saunassa on ylellinen tunnelma, kun saunojat voivat nojata seinään, nostaa jalat lauteille, sulkea silmät ja rentoutua.

Saunan ylimitoitus ei ole perusteltua hengitysilman riittävyyden perusteella, sillä vain kunnollinen ilmastointi takaa hengitysilman riittävyyden.

Lauteet

Kuten ylläolevasta käy ilmi, on lauteiden oltava leveät. Saunan ainoata hyötypinta-alaa ovat lauteet, joten niiden ala on syytä maksimoida. Leveä laude on pelivara tilapäisille ruuhkahuipuille ja siten mahdollistaa pienemmän saunan rakentamisen.
Leveä laude on edullisin keino luoda saunaan ylellisyyden tuntua, koska leveillä lauteilla voi nojata ja nostaa jalat lauteille edellyttäen, että sauna ei ole polttavan kuuma.

Ilmastointi

Huonossa saunassa ilman sisäänotto on alhaalla kiukaan takana ja poisto on lauteiden alla tai korkealla katon rajassa. Ainoastaan pieni, kiukaan läpivirtauksen ylösnostama osa raitisilmasta päätyy kylpijöiden hengitettäväksi. Pääosa raitisilmasta leviää lattialla. Saunaan syntyy selvä lämpötilaero poistoaukon tasolle.

Click to see this image bigger... Tällaisen saunan ilmastointi toimii vain, jos katonrajassa oleva kuivatusventtiili on auki myös kylpemisen aikana. Tällöin saunassa on jatkuva ilmavirtaus alhaalta poistoaukkoa kohti. Sauna toimii kuin puilla lämpiävä sauna, jossa puiden suuri lämmitysteho sallii lämmön karata harakoille.

Click to see this image bigger... Hyvässä saunassa raitisilma tulee katosta kiukaan päältä ja poistoilma menee joko pesuhuoneeseen saunan oven alitse tai poistoventtiili on lattianrajassa lauteiden alla. Katonrajassa oleva poistoventtiili on käytössä vain saunomisen jälkeen saunan kuivatusta varten. Katosta tipahtava raitisilma sekoittuu kiukaasta nousevaan kuumaan ilmaan. Kylpijät saavat hengittää hapekasta ilmaa ja sauna on mahdollisimman tasalämpöinen.

Lauteiden ja katon välinen etäisyys

Click to see this image bigger... Huonossa saunassa katto on korkealla lauteiden yläpuolella. Lämpö on katossa ja saunaa on vaikea saada riittävän kuumaksi, joten sotaveteraanit piiskaavat kiukaan helposti kylmäksi. Saunominen on kuin istumista saunan alalauteella.
Hyvässä saunassa lauteiden ja katon etäisyys on 110-120 cm.

Kiuas

Jatkuvalämmitteinen kiuas aiheuttaa jatkuvasti ristiriitaa löylyn ja lämpötilan välille, sillä kiukaan pieni kivimäärä ei takaa riittäviä löylyjä, jos saunan lämpötila on kohtuullisella 70-80 asteen tasolla. Löylyjen riittävyys voidaan varmistaa vain nostamalla saunan lämpötila 100 asteeseen tai vieläkin kuumemmaksi, mikä lämpötila estää runsaan löylynheiton, kuten jaksossa lämpötila ja löyly selostetaan.

Click to see this image bigger... Jos saunassa on varaava kiuas, niin sen suuri kivimäärä varmistaa, että löylyt riittävät vaikka sauna ei olisikaan polttavan kuuma. Kiuas on eniten saunan toimivuuteen vaikuttava yksittäinen tekijä, joten kiukaan tyyppi, teho ja kivimäärä ovat ensimmäisiä harkittavia asioita, kun lähdetään rakentamaan hyvää saunaa.

© SaunaSite, 1997


Suuren saunan rakentaminen, päivitys 27.5.2010

Suurta saunaa rakennettaessa pitää aina ensimmäiseksi harkita voidaanko suuren saunan tilalle rakentaa kaksi pienempää. Saunan kuormitus on useimmiten epätasaista ja vielä niin, että ruuhka-aikana on moninkertainen määrä kylpijöitä hiljaiseen aikaan verrattuna.

On suurta tuhlausta, että 20 hengelle mitoitettu sauna on tuntikausia kuuma, vaikka siellä ei ole yhtään tai vain muutama saunoja. On monin verroin järkevämpää rakentaa yhden ison sijasta kaksi, jopa kolme saunaa.

Tällöin toinen sauna voi olla päällä koko ajan ja toinen sauna menee päälle vasta ruuhka-ajaksi. Ongelmaksi voi tällöin muodostua satunnaiset ruuhkat tavallisten ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Tämänkin ongelman voi ratkaista Saunasampo Älykiukailla. Toinen sauna on käytössä koko ajan ja toinen sauna on käyttövalmiina reservissä ja käytössä nappia painamalla.

Isossa saunan sähkön kulutus voi olla ruuhka-aikana 50 kW ja hiljaisena aikanakin 20 -30 kW tunnissa, keskimäärin 30-40 kW. Älykiukailla kahdessa saunassa puolittuu sähkön kulutus. Päivittäisellä16 tunnin käyttöajalla laskettuna sähkön säästön arvo on 9.000-12.000 euroa vuodessa.

Kahden saunan käyttöön otto säästää myös saunan paneeleita, koska toisen saunan ei tarvitse olla polttavan kuuma ja koska toisenkin saunan lämpötila voi olla matalampi.

Kahden saunan käyttöön otto lisää myös saunomismukavuutta, koska saunojen lämpötilat voivat olla matalampia, jolloin löylyt ovat kosteammat ja pylly ei pala.

Tavallisessa suuressa jatkuvasti päällä olevassa saunassa on ongelmana löylyjen riittävyys. Kun sauna on kauan kuumana, kuumenevat seinät ja katto saunalämpöiseksi ja kiukaan lämmitysvastukset ovat vain vähän aikaa päällä.

Tästä puolestaan seuraa se, että kivet jäähtyvät, koska vastukset eivät ole riittävästi päällä. Uimahallissa ollaan tyypillisesti tilanteessa, jossa iltaruuhkan alkaessa sauna on kuuma ja kiuas on "kylmä".

Tämän välttämiseksi täytyy nostaa saunan lämpötilaa, jotta vastukset olisivat enemmän päällä. Tällöin ollaan tilanteessa, että iltaruuhkan alkaessa saunan täytyy olla polttavan kuuma, jotta kiuaskivet olisivat riittävän kuumia.

Ongelma voidaan poistaa vain lisäämällä saunan energian kulutusta, poistamalla eristystä tai lisäämällä ilmanvaihtoa.

Joissain uimahalleissa tämä ongelma on ratkaistu kaakelilauteilla, joihin on asennettu vesijäähdytys. Vesijäähdytys samoin kuin kaakelilauteet yleensäkin lisäävät saunan energian kulutusta, jolloin vastukset ovat enemmän päällä ja kivet kuumemmat.[Sisällysluettelo] [Pääsivu] [Löylynohjain]