SAUNAN ILMASTOINTI

Kuuma ilma on kevyempää kuin kylmä ilma

Kuutiometri 20 asteista ilmaa painaa 1.205 g
Kuutiometri 60 asteista ilmaa painaa 1.060 g
Kuutiometri 100 asteista ilmaa painaa 946 g
Kuutiometri 200 asteista ilmaa painaa 746 g
Kiukaasta nouseva kevyt kuuma ilma nousee suoraan ylös, kuten savu nousee piipusta suoraan pystyyn kylmänä, tyynenä talvipäivänä.

Saunassa kiukaasta tuleva kuuma ilma ei leviä sivusuuntaan vaan nousee suoraan kattoon, leviää sitä pitkin ja laskeutuu alaspäin patjamaisesti sitä mukaa, kun kiukaasta nouseva kuumempi ilma pakottaa aiempaa viileämpää ilmaa alaspäin.

Sähkölämmiteisten kiukaiden alettua syrjäyttää puulämmitteisiä kiukaita, säilyi saunan ilmastointi ennallaan eli puukiukaalle sopivana:
- raitis ilma ohjattiin kiukaan alle syöttämään happea palamiselle

- poistoilma otettiin katonrajasta, mikä poisti liian kuumuuden saunasta ja kuivatti saunan kylpemisen jälkeen.
Puulämmitteisen saunan ilmastointi on painovoimainen. Saunan suuret lämpötilaerot huolehtivat tehokkaasti ilmanvaihdosta.

Sähkökiukaan ja koneellisen ilmanvaihdon myötä saunaan lisättiin toinen poistoaukko, joka sijoitettiin lauteiden alle ylä- ja alalauteiden väliselle korkeudella.

Click to see this image bigger... Tällainen ilmastointi toimii tehokkaasti vain jos saunan katonrajassa oleva poisto on auki myös saunomisen aikana. Ilmastointi toimii tällöin energian tuhlauksella, koska katosta poistuva ilma on kiukaasta nousevaa kuuminta ilmaa.

Kylpijät saavat tällaisessa saunassa raitista ilmaa vain sen määrän, jonka kiukaasta nouseva ilmavirtaus nostaa saunan kattoon, mikäli katonrajassa oleva poistoaukko on suljettu.

Click to see this image bigger... Sisään tulevan ilman määrällä ei ole merkitystä, sillä se on kylmää raskasta ilmaa, joka ei nouse ylös vaan leviää lattiaa pitkin poistoaukkoon, jonka korkeudelle syntyy saunaan jyrkkä lämpötilaero. Tämä lämpötila on erityisen kiusallinen, jos poistoaukko on alalauteen yläpuolella, koska tällöin jaloilla on kylmä vaikka korvat palaisivat. Tätä lämpötilaeroa vähentää polttavasta kiukaasta lähtevä lämpösäteily, joka lämmittää jalkatilan, jos kiuas on siten sijoitettu, että lämpösäteily voi esteettä levitä lauteiden suuntaan. Sellaiset saunat ovat erityisen ongelmallisia, joissa kiukaan ja lauteiden välissä on kivimuuri, joka estää lämpösäteilyn.

© SaunaSite, 1997


[Sisällysluettelo] [Pääsivu] [Tuloilma]